Menopauza

mesavine_bilja

Menopauza je period u odmakloj zrelosti zene, tokom koje dolazi do smanjenja lucenja estrogena u organizmu sto dovodi do zaustavljanja ovulacije. Kao posledica toga zaustavlja se menstrualni ciklus.

Menopauza se definise kao stanje odsustva menstruacije u periodu od 12 meseca. Prelaz ka menopauzi zapocinje sa periodom neredovnih menstrualnih ciklusa i zavrsava konacnim prestankom menstruacije.

Sa zadnjim menstrualnim krvarenjem iz materice prestaje reproduktivno plodni zivotni vek zene. To oznacava nastupanje menopauze. Menopauza nastupa izmedju 45. i 50. godine a nacesce oko 5o. Kod manjeg broja zena nastupa od 30 -40. godine i nemoze se predvideti kada ce nastupiti.Simptomi menopauze:

• Neredovno menstrualno krvarenje,
• Topli talasi i nocno preznojavanje,
• Vaginalni simptomi – suvoca, svrab, bol prilikom polnog akta,
• Urinarni simptomi – sluzokoza postaje suva i gubi elasticnost,
• Emocionalni i kongnitivni problemi – umor, slabost, promene raspolozenja, problemi sa memorijom,
• Fizicki simptomi – maljavost, pojava bora, gojaznost.

Efekat menopauze na bolesti:Osteoporoza:


Osteoporoza je pogorsanje kvaliteta i kvantiteta kostiju, sto dovodi do povecanog rizika od preloma. Gustina kostiju uglavnom pocinje da opada kod zena posle cetrdesete godine starosti iako normalna gustina kostiju pocinje da opada u vreme ulaska u menopauzu. Hormonalne promene u tom periodu mogu da izazovu osteoporozu.


Kardiovaskularne bolesti:


U zivotnom dobu pre menopauze kod zena je manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i mozdanog udara u dnosu na muskarce. U vreme menopauze se pak kod zena rizik od kardiovaskularnih bolesti uvelicava.

Ne postoji ni jedna analiza krvi niti hormona koja moze pokazati ulazak u menopauzu vec je najpouzdaniji znak odsustvo menstruacije u trajanju od najmanje 12 meseca.Mogucnost za lecenje simptoma menopauze

Menopauza je sama po sebi normalna zivotna faza a ne bolest koja zahteva lecenje. Na simptome menopauze se moze uticati ako su znacajni i teski i to:

• hormonalnim terapijama - estrogen i progesteron terapija.
Hormonska terapija kao terapija zamene hormona sastoji se od estrogena ili kombinacije estrogena i progesterona. Hormonska terapija se koristi za kontrolu simptoma menopauze povezanih sa smanjenim lucenjem estrogena, valunzima i suvocom vagine.

• Peroralni kontraceptivi
Peroralne kontraceptivne tablete su druga forma hormonalne terapije koja se daje zenama sa neredovnim menstruacijama. Pre odpocinjanja ove terapije treba iskljuciti sve ostale moguce uzroke neredovnih menstruacija. Zene u fazi pre menopauze su sklone da imaju znacajno obilne menstruacije klada se predlaze estrogena terapija. Zbog toga se daju oralni kontraceptivi u prelaznom periodu ka menopauzi - za regulisanje ciklusa, ublazavanje valunga i kontracepcija.

• Druge terapije
Mogu se davati antidepresanti i lekovi za ublazavanje valunga.Klimakterijum i biljna terapija:

Tribulus Terrestris (Babin zub) je jedna od najefikasnijih biljaka za ublazavanje simptoma menopauze kao sto su valunzi, podizanje imunog sistema i zastita od osteoporoze.

Tribulus preparati provociraju proizvodnju Lutenizirajuceg hormona u hipotalamusu i hipofizi sto dovodi do lucenja etrogena cije odsustvo otavlja zenski organizam bez zastite od mnogih oboljenja i prouzrokuje valunge. Na taj se nacin valunzi ublazavaju jer ne dolazi do naglog pada estrogena u telu. Osobina da ciste krvne sudove kako makro tako i mkro krvne sudove pobolhjsava cirkulacihju u celom telu a izmedju ostalog dovodi do boje ishrane i izmene matgerija u kostima.

Pored Tribulusa mogu se primenjivati i druge biljne terapije kao antidepresanti i regulatori hormna kao st su kantarion, valeriana, zen-sen, zuti nocurak, zednjak (jaric), crni kohos (cimifuga racemosa).