Ishemija - slaba cirkulacija u ekstremitetima

cirkulacija

Cirkulacija je proces kretanja krvi kroz srce i krvne sudove. Osigurava opstanak organizma hraneci svaku celiju tela potrebnim hranljivim materijama, neophodnim za metabolizam. S jedne starne krv transportuje kiseonik iz pluca prema celijama  i ugljen dioksid sa druge strane. Takodje se vrsi i prenos hranljivih materija, izdvojenih prilikom varenja kao sto su  masti, ugljenihidrati, belancevine do odredjenih tkiva gde ce biti iskorisceni, preradjeni i skladisteni. Otpadne odnosno stetne materije ( naprimer urea, kreatinini, mokracna kiselina) transportuju se do drugih organa gde ce biti razgradjeni ili izbaceni iz organizma (bubrezi, jetra). Putem krvi se prenose i signalne materije kao sto su hormoni, celije imunog sistema i materije odgovorne za koagulaciju.Ishemija

Ishemija je stanje u organizmu izazvano lokalnim prekidom krvotoka usled narusene cirkulacije gde  pojedina tkiva nisu dovoljno prokrvljena i ne primaju dovoljnu kolicinu . Ishemija moze biti akutna (izazvana potpunim prekidom cirkulacije) ili hronicna (izazvana nepotpunim prekidom cirkulacije). Kod ishemicnih promena isporuka kiseonika tkivima je ozbiljno narusena, a znacajno je otezano uklanjanje produkata metabolizma usled cega dolazi do ostecenja celija misicnog tkiva dok nervne celije mogu biti nepovratno ostecene usled ozbiljne ishemije u trajanju od 5 minuta.


Akutna ishemija

Akutna ishemija je nagli prekid arterijskog krvotoka, prouzrokovan prskanjem, trombozom,  kompresijom, embolijom ili spazmom (grcenjem) krvnog suda.


Hronicna ishemija

Hronicna ishemija je posledica dugotrajnih promena u organizmu koje postepeno zbog hronicnih ili subakutnih promena njihovih zidova suzava ili stenozira lumen arterija, (kao sto se to npr. desava kod ateroskleroza, ateroma, ili zapaljenja arterija) i smanjuje protok krvi. Kako se stenoza arterija, i snabdevanje krvlju razvija postepeno, ne dolazi do nekroze, nego nastaje atrofija parenhima sa umnozavanjem, hijalinozom i sklerozom vezivno-tkivnog intersticijauma.


Hronicna ishemija mozga

U mozgu hronicni nedovoljni priliv krvi dovodi do selektivnog iscezavanja ganglijskih celija u kori, dok glija i vezivno tkivo ostaju ocuvani. Zbog toga se defekti parenhima zamenjuju proliferisanom glijom. Tako nastaju sitni gliozni oziljci, sa slikom kortikalne granularne atrofije mozga, koja predstavlja morfoloski ekvivalent arterioskleroticnoj senilnoj demenciji.


Hronicna ishemija u bubrega i gusterace

Bubreg

U bubrezima u toku ishemije dolazi do atrofije i dediferencijacije tubula, kolapsa kapilarnih petlji glomerula sa obliteracijom glomerula i stvaranjem oziljka. Cesto se razvija i crvena granularna atrofija, odnosno pojava ateroskleroticnog smezuranog bubrega (lat. nephrosclerosis)

Gusteraca

U gusteraci (pankreasu) u toku ishemije dolazi do atrofije i iscezavavanja celije parenhima i Langerhansovih ostrvaca, sa pojavom njihove hijalinoze.


Hronicna ishemije srcanog misica

Jedna od najcescih hronicnih ishemija je ishemije srcanog misica (miokarda) ili angina pektoris u srcanom misicu zbog artritisom izazvanih promena na krvnim sudovima srca. Ona po Lucariniju i Picanu moze da nastane na jedan od sledeca tri nacina:

zbog suzenja (stenoze) epikardijalnog dela koronarne cirkulacije,
hipertofije (uvecanja) miokarda koja nije pracena odgovarajucim povecanjem cirkulacije,
zbog promena u mikrocirkulaciji.


Hronicna ishemija udova

Ona je jedna od tri najcescih ishemija, pored srcane i mozdane, koja nastaje kao posledice suzenja, krvnih sudova u navedenim delovima tela.

Kao posledica hronicne ishemije moze se prvo u udovima javiti povremeno hramanje (intermitentna klaudikacija), npr zbog hronicnog artritisa. U kasnijoj fazi bolesti bolesnicima sa ovom vrstom ishemije preti i opasnost od spazma (grcenja) krvnih sudova ili tromboze (zacepljenja), jer hronicna ishemija moze preci u akutnu sa konsekventnom nekrozom (gangrenom u pojedinim delovima uda).

Lecenje zavisi od uzroka koji je izazvao ishemiju i njenih posledica. Pored redovne terapije mogu se koristiti i tribulus preparati.

Kada su uzrok ishemije stenoza odnosno krvne plake ili naslage kalcitnog sastava ili su uzrok upalni procesi, Tribulus uspesno pomaze.

Naime, krvne plake se obrazuju vezivanjem (sjedinjavanjem) molekula kalcijuma i holesterola i to je proces koji moze da se odvija u bilo kom delu organizma. Na zidovima krvnih sudova obrazuju krvne plake, u bubregu kamen u bubregu u zuci kamen u zuci i td. Aktivne materije iz Tribulusda imaju osobinu da razaraju veze izmedju holesterola i kalcijuma i na taj nacin umanjuju i unistavaju naslage.

Preparat se posle uzimanja putem krvotoka siri po celom telu preplavljujuci kako velike tako i male krvne sudove pa i kapilare, obliva i razara kalcitne naslage – plake.

Antibakterisko delovanje Tribulusa smiruje upalne procese.

U lecenju hronicne ishemije preporucuje se:
- primena vazodilatatorne i antikoagulantne terapije lekovima,
- izbegavanje upotrebe toksicnih materija koje izazivaju spazam (grc) krvnih sudova (duvan, boravak u zagusljivim prostorijama)
- Dijetalna ishrana koja treba da spreci dalji razvoj i nastanak tromboze, ateroskleroze gojaznosti itd.
- Utopljavanje, uzimanje edativa, prestanak pusenja.
- Uzimati antioksidante vitamin E, vitamin, vitamin D.

Simptomi koji ukazuju na slabu cirkulaciju su hladne noge i ruke, ceste glavobolje i vrtoglavice, osecaj tezine u nogama, oslabljkeno pamcenje, pojava povremene zaboravnosti, gubitka paznje, teze i duze zarastanje rana, trnjenje ruku i nogu, popjava celulita na nogama, latergija, nocni grcevi u stomaku i dr.
Tribulus preparati reduciraju masnoce u krvi, holesterol i triglieride, ciste krvne sudove od holesterolovih plaka - naslaga. Na taj nacin pospesuju prokrvljenost tkiva i povecavaju cirkulaciju. Pored makro krvnih sudova a sto je veoma vazno ciste i mikro krvne sudove, kapilare. Na taj nacin resava problem hladnih ruku i nogu nastalih usled smanjene cirkulacije.
Tribulus Alfa je preparat koji se primenjuje kod lose cirkulacije ukoliko nema drugih zdravstvenih problema koji mogu biti razlog za primenu drugog preparata.