Biljne kapi - tinkture

sremus_biljne_kapi

Biljne kapi su izradjene ekstrakcijom osusenih i usitnjenih lekovitih biljaka u prirodnom alkoholu, komovoj rakiji.

Mogu biti jednokomponentne, izradjene od samo jedne biljke (kapi od gloga, kapi od valerijane…), ili mesavine tinktura (kapi za bolju cirkulaciju).

Tinkture su za razliku od caja trajnija, cistija i jaca lekovita tvar. Ujedno, tinktura se lako nosi sa sobom i ne zahteva spremanje kao caj. Zapravo, biljne kapi su neka vrsta konzerviranog i ekstrahovanog biljnog caja.

Tinktura i caj nisu preparati koji imaju u potpunosti isto delovanje. Razlog tome je sto ista biljka rastvorena u vodi kao caj i u alkoholu kao tinktura ima delimicno drugacije delovanje jer voda i alkohol nisu rastvaraci koji izvlace podjednake lekovite tvari iz biljke. Generalno gledajuci alkohol je jaci rastvarac hemijskih supstanci u biljci nego vrela voda, iako to ne znaci da je tinktura bolji lek od caja. Cak naprotiv, zna da bude cesto bolje resenje, jer caj ima i mirisnu notu, te niz finih tvari koje tinktura cesto nema zbog jacine alkohola koji to sve rastvori.

S druge strane dejstva tinktura mogu da budu jaca u slucajevima kada to dejstvo podržava i sam alkohol koji je i sam lekovita supstanca koja zagreva i siri krvne sudove. Na primer, tinktura ruzmarina ce daleko bolje delovati na reumu spolja nego caj od ruzmarina.

1
Biljne kapi sremusa
2
Biljne kapi valerijane
3
Biljne kapi macje sape
4
Biljne kapi veronike
5
Biljne kapi nevena
6
Biljne kapi gloga
7
Biljne kapi echinaceae
8
Biljne kapi lincure
9
Biljne kapi kalopera
10
Kapi ginko biloba
11
Kapi bljust
12
Kapi strizuse
13
Kapi koprive
14
Kapi surucice
15
Kapi Divlje articoke
16
Kapi bele imele
17
Kapi petrovca

Porucite ovde