Tribulus Terristris - babin zub

nazad

 
Tribulus_cvet

Tribulus Terristris je u tradicionalnoj medicini mnogih zemalja zastupljen od davnina, koristi se vec hiljadama godina unazad. Stari Grci su ga upotrebljavali kao diuretik i za poboljsanje opsteg samopouzdanja i raspolozenja. U Kini je upotrebljavana za oboljenja srca i krvnih sudova, jetre, bubrega. U novije vreme se najcesce promovise kao afrodizijak mada ima i mnoga druga blagotvorna i lekovita dejstva na organizam.

Tribulus terrestris je samonikla jednogodisnja biljka iz porodice dvoliskovaca (Zygophillaceae), stabljika dugih i do 60 centimetara polegnutih po zemlji s izrazito zutim cvetovima. Raste u suvim predelima Evrope, Azije i Amerike. Tribulus je u narodu poznat pod mnogim imenima, a u nasim se krajevima najcesce naziva Babin zub.

Ima vrlo neobicne semenke kojima se rasprostranjuje, a zbog njihovog oblika i velike otpornosti ova je biljka prema recima strucnjaka „stvorena da prezivi". Semenke su izrazito ostre, poseduju vrlo cvrst omotac, a u optimalnim uslovima mogu preziveti i do 20 godina. Neka su africka plemena koristila semenke Tribulusa kao ubojito oruzje. Semenke su umakali u otrov i postavljali na staze kojima se kretao neprijatelj. Zanimljivo je da se u moderno doba ova biljka prenosi kilometrima daleko upravo zahvaljujuci tvrdim i otpornim semenkama koje se zabijaju u gume automobila.

U aktivnim komponentama Tribulusa prevladavaju saponini furostanolskog tipa a po najnovijim istrazivanjima metilprotodioscin i metilprototribestin a ne protodioscin i protogracilin kako se do sada mislilo. Saponini su prirodni spojevi koji se ubrajaju u glikozide. Prilikom otapanja u vodi pene se poput sapuna pa su tako dobili i ime.

Aktivne komponente Tribulus Terrestrisa podsicu hipofizu na pojacano lucenje luteinizirajuceg hormona (LH) sto daje signal polnim zlezdama za pojacano lucenje polnih hormona. Kod muskaraca dolazi do povecanog lucenja vlastitog (endogenog) testosterona, a povecana kolicina testosterona dovodi do pojacane sinteze proteina, povecanja libida i poboljsanja polne funkcije. Testosteron utice na rast i deobu jajnih celija koje oblazu semene kanalice i podtsice spermatogenezu.

U tom se smislu koristi kao lek za impotenciju kao i bolesti kardiovaskularnog sistema, cisti krv, za hemoroide, cireve I td.

Kod zena pak dolazi do lucenja estrogena a ne testosterona sto utice na povecan libido, pomaze kod lecenja neplodnosti i regulise menstrualne tegobe. Povecanje luteinizirajuceg hormona kod zena podstice ovulaciju i normalizuje menstrualni ciklus.

Dokazano je da Tribulus Terristris ucestvuje u snizavanju nivoa holesterola u krvi, a sdruge strane povecava proizvodnju DHEA i androstendoina. Biljka ima jako antibakterisko dejstvo. Cenjena je medju sportistima kojima je potrebna snaga zato sto podpomaze nagomilavanje misicne mase i povecanja snage organizma. To je jedna bezopasna alternativa steroidnim medikamentima.

U mnogim se zemljama proizvode preparati, koji se koriste za smanjenje holesterola i u terapiji arterioskleroze uopste, cerebralnih i krvnih sudova. Aktivne materije iz njega razlazu veze izmedju holesterola i kalcijuma od kojih nastaju plake na krvnim sudovima kamen u zuci i bubregu. Jedan od takvih je bio ruski preparat “Tribosponin” i u vezi s tim je objavljeno i javno publikovano dosta radova tokom 1982. God. U Bugarskoj se istrazivanja usmeravaju ne toliko na holesterol koliko na mogucnost za lecenje impotencije. Najpre su sprovodjena na prasicima i rezultati su ohrabrujuci. U procesu istrazivanja je ustanovljeno da furostanoli – saponini iz tribulusa uticu ne samo na libido, vec su i jako dobro sredstvo za oporavak i poboljsanje spermatogeneze kod muskaraca kao i ovolucije kod zena. Potvrdjene su i predpostavke za uspesno koriscenje u kompleksnoj terapiji hipertrofije prostate. Pojavljuju se takodje i preparati u Indiji i Kini.

Tribulus koriste mnogi sportisti, prvenstveno bodi bilderi, a mehanizam delovanja Tribulusa na povecanje misicne mase slican je mehanizmu delovanja anabolickih steroida, ali nije stetan.

Naime, za razliku od Tribulusa anabolicki steroidi (prvenstveno testosteron) svojom povecanom koncentracijom mehanizmom povratne sprege deluju na hipotalumus. Hipotalamus prepoznaje povecanu kolicinu testosterona te smanjuje izlucivanje GnRH (gonadotropine-oslobadajuci hormon), hormona koji deluje na hipofizu. Smanjenjem lucenja GnRH iz hipotalamusa dolazi do smanjenog izlucivanja LH (luteinizirajuci hormon) iz hipofize, a samim time dolazi do smanjenje produkcije licnog testosterona u testisima. Kod duzeg uzimanja anabolickih steroida moze doci do smanjenja funkcije testisa, smanjenja libida te impotencije.

Tribulus terrestris deluje na hipofizu koju podstice na povecano lucenje LH pa samim time dolazi do povecanog stvaranja licnog (endogenog) testosterona u testisima. Upravo zbog toga prilikom uzimanja Tribulusa uz povecanje misicne mase dolazi i do istovremenog povecanja libida i poboljsanja polne funkcije.

Povecana kolicina testosterona deluje na sintezu proteina i na vrlo efikasno povecanje misicne mase.

Dakle, i anabolicki steroidi i Tribulus dovode do povecanja misicne mase, ali Tribulus ne remeti vrlo vaznu fiziolosku osovinu HIPOTALAMUS - HIPOFIZA - CILJNI ORGANI (TESTISI) - HIPOTALAMUS.

Naravno, da bi Tribulus delovao potrebno je prilagoditi nacin prehrane i na ispravan nacin opteretiti misice.

Primarna neplodnost - nemogucnost postizanja trudnoce kod para u plodnom delu zivota uz redovne nezasticene polne odnose.
Sekundarna neplodnost - nemogucnost postizanja trudnoce nakon barem jedne prethodne trudnoce.

Pretpostavlja se da je 10 % parova u populaciji neplodno, a jos dodatnih 10 % ima umanjenu plodnsot.
U normalnom ejakulatu ima priblizno 400 milona spermatozoida.
(u 1 mL ejakulata ima izmedu 35 i 200 milona spermatozoida, a prosecna kolicina ejakulata je 3,5 ml)
Za oplodnju je potrebno najmanje 20 milona spermatozoida od kojih je najmanje 50 % pokretno ili 25 % brzo pokretnih, a uz to ih najmanje 40 % mora biti morfoloski normalno.

Spermatogoneza se odvija u semenim kanalicima tokom aktivnog polnog zivota.
Na spermatogenezu najveci uticaj imaju testosteron i FSH (folikulostimulirajuci hormon).
Testosteron deluje na rast i deobu zametnih stanica koje oblazu semene kanalice.
Hipofiza otpustanjem LH utice na Leydigove stanice u testisima te ih podstice na pojacano lucenje testosterona. Ujedno LH djeluje na pretvaranje intersticijskih stanica testisa u Leydigove stanice.
Tribulus deluje na hipofizu koja pojacano luci LH. Pojacano lucenje LH podstice Leydigove stanice na vecu produkciju testosterona, a testosteron podstice spermatogenezu u semenim kanalicima.
Najsesci uzroci zenske neplodnosti su problemi s ovulacijom (izostanak), endometrioza, sindrom policisticnih jajnika, neprohodnost jajovoda (upale)...

Promene u jajnicima zavise od dva hormona koja luci hipofiza: LSH i LH.
LH je izuzetno vazan za ovulaciju. Dva dana prije ovulacije izrazito se povecava kolicina LH. Bez dovoljne kolicine LH nema ovulacije.
Mnogi autori smatraju da je jedan od glavnih uzroka zenske neplodnosti upravo izostanak ovulacije.
Tribulus svojim delovanjem na hipofizu podstice povecano lucenje LH te time podstice ovulaciju.
Kod neplodnosti oba partnera trebaju uzimati Tribulus terrestris tri puta na dan u periodu od tri meseca.

nazad