Lekovito bilje iz netaknute prirode

nazad


tri_cuke

U prirodi postoji lek za sve bolesti samo ga treba pronaci. Ljudi u najvecem broju slucajeva potraze lek u zvanicnoj medicini pa ako nesta ne ide kako treba okrecu se prirodi - “bozjoj apoteci”. Nije mali broj onih koji, vodjeni predhodnim iskustvima, iskustvima drugih, poverenjem u prirodu i njene moci odmah posezu za lekovitim biljem. Mada je opste poznato da su te dve medicine usko povezane, isprepletane jer se ovo novo oslanja na iskustva i saznanja starog, koristi i unapredjuje ih.

Svakako je vazno da fitoterapiju (lecenje lekovitim biljem) ne posmatramo kao zasebnu, izolovanu metodu koja se primenjuje zasebno i izolovano da nebismo dosli u drugu krajnost i pocnemo da joj pripisujemo cudotvornre moci. Prirodne lekove moramo primenjivati strucno i uz lekarsku asistenciju da bi se ocuvala njena vrednost i izbegle kompromitujuce situacije.

Ukoliko ste odlucili da resenje za Vas zdravstveni problem potrazite u prirodnim lekovim, bilo to lekovito bilje, melemi, tinkture ili neki drugi preparat na bazi lekovitog bilja neophodno je da znate neke stvari.

Najvaznije je da postoji poverenje izmedu Vas i fitoterapeuta i zelja za izlecenjem. Pacijenti treba da se pridrzavaju uputstava koja im daje fitoterapeut o korišcenju cajeva, ali i o rezimu ishrane i nacinu zivota. Samo tako terapija ima efekta. Pre svega treba da znate gde i od koga nabavljate lekovito bilje. Veoma je vazno gde je ono sakupljano. Mnogi danas u potrazi za brzom zaradom i manjkom savesti sakupljaju bilje u gradovima i pored saobracajnica gde je ono izlozeno dejstu stetnih gasova i teskih metala te se na taj nacin uzimanjem “lekovitog bilja” u organizam unose i stetni produkti danasnje civilizacije.

Dakle veoma je vazno da Lekovito bilje bude ubrano u cistoj nezagadjenoj sredni. Stara planina je posle Kavkaza najbogatija lekovitim biljem. Od vajkada do danas se u njenim njedrima krije raznovrsnost biljnog sveta pa i retkog i endemskog bilja. Ono raste u uslovima netaknute prirode. Samo je boravak na Staroj lek. Ako imate priliku da je posetite, prosetate, ponesete malo lekovitog bilja ucinili ste dosta za Vas. Ostace Vam sigurno u nezaboravnon secanju.

Ako takvu priliku nemate, mi i nase lekovito bilje, veza smo izmedju Vas i rudnika zdravlja kakva je Stara planina.

nazad