Morski krastavac - Ecbalium elaterium L

nazad


Morski_krastavac

Morski krastavac, divlji krastavac, strcaljka

Ecbalium elaterium L

Familia - Cucurbitaceae (bundeve ili tikve)

Engleski – Squirting cucumber, Ruski - Бешеный огурец, Francuski - Concombre sauvage Nemaćki - Gewdhnlicher Spritzgurke

Morski krastavac je visegodisnja biljka sa vertikalnim vretenastim korenom. Stablo je duzine 15 - 60 (150)cm, razgranato sa kratkim uspravnim granama, pokrivenih kratkim, grubim dlacicama. Siroko trouglasti do kopljasti listovi na drsci 2 – 13 (15) cm dugi, odozgo tamnozeleni, odozdo sivozeleni, gusto i grubo vlaknasti. Cvetovi su jednopolni, jednodomi u pazuhama listova. U 5 casicnih listica nalazi se pet bledozutih latica sa 3 – 4 bledozelenih zilica. Spolja gusto vlaknasti. Plod je izduzen, jajastog oblika, sivozelen, gusto cekinjasto vlaknast. Jasno se odvaja od drske i kada sazri pod pritiskom ili kada se odlomi drska, pod pritiskom koji se unutar nje stvara, izbacuje mnogobrojne semenke. Morski krastavac cveta od maja do kraja vegetativne sezone.

Staniste: Morski krastavac raste na peskovitm i zakorovljenm mestma, putevima, pored ograda i td. do 400 m nadmorse visine ima ga kod nas a narocito u jugoistocnj Evropi, Sredozemlju, malj Aziji, juznom delu usije.

Lekoviti delovi biljke: Zeleni – nesazreli plodovi biljke (Fructus Elaterii, Fructus Ecballi).

Sastav: glikozidi pod opstim imenom 3-elaterin i imaju jako gorak ukus. Sadrzi belancevine, kiseline, smole, enzom elateraza. Elaterin ima jako laksativno dejstvo. U zrelim plodovima ga nema.

Dejstvo i koriscenje: Morski krastavac je poznat i upotrebljavan je kao lekovita biljka kao jako purgativno i diureticno sredstvo, narocito kod trovanja narkoticima. Uzeta orealno ona ona prouzrokuje veoma jak purgativni efekat i dijareju. U malim dozama droga je koriscena kod zutice, otoka i nakupljanja tecnosti u telesnim supljinama. Prma novijim istrazivanjima ima uticaj na virusni hepatitis. Spolja se koristi kao revulzivno (nadrazujuce) sredstvo kod reumatizma, isijasa, neuralgija, kod apscesa i za obloge na bolnim mestima. Od 1957 god. zna se da je efikasan kod lecenja Botkinove bolesti (akutno virusno oboljenje sa izrazitim oboljenjem jetre. Nazvana je po ruskom lekaru S. P. Botkinu, koji je utvrdio infektivni karakter tog oboljenja). Izuzetno je dobro sredstvo za lecenje upale sinusa – sinuzita i rinitisa. Vazno je napomenuti da je biljka otrovna. Oralno se primenjuje u jako malim dozama ali je neophodan oprez i kod upotrebe spolja jer se kod predoziranja mogu izazvati ostecenje koze.

Upotreba:

Tinktura od morskog krastavca se sprema u alkoholu ili jakoj rakiji. koristi se za sinuzit i rinitis, za masaze kod reumatizma i lumbaga. Kod abscesa i hemoroida koristi se u vidu obloga.

Isusen i samleven na prah, plod morskog krastavca se usmrkava kroz nozdrve.

Koren morskog krastavca se kuvan u vidu caja koristi za malariju.

nazad