Zlatnica, Celebi grana - Solidago virgaurea L.

nazad


Zlatnica, Celebi grana - Solidago virgaurea L.Zlatnica, celebi grana, zlatna siba, stapika

Solidago virgaurea L.

Porodica – Asteraceae - glavocike

Engleski – Golden rod, Ruski - Золотая розга, золотарник, Francuski - Verge d'or, Nemaćki – Echte Goldrute.

Visegodisnja biljka sa kratkim horizontalnim ili kosim korenovim sistemom. Uspravno cvetonosno stablo visine 10-60 (100) cm, okruglo, u gornjem delu razgranato. Lisce duguljasto, sa gornje strane goli a sa donje obrasli dlacicama. Cvetovi zuti, sakupljeni u vrsnim cilindricnim ili kupastim grozdovima ili metlicama. Plodosemenka je kratkodlaka. Cveta od juna do septembra.

Staniste: : Raste u retkim sumama, zbunastim predelima, travnatim terenima i kamenjarima. Rasprostranjena u nizim planinskim i planinskim predelima do 2200 m nadmorske visine. Srece se u celoj Evropi i u nekim delovima Azije i Afrike..

Lekoviti delovi biljke: Nadzemni deo biljke (Herba Virgaurea).

Sastav: : Etericno ulje, flavonoidi, alkaloidi, saponini, tanini

Dejstvo i koriscenje: Koristi se kao diureticno, spazmoliticno i sekretoliticko sredstvo. Antimikoticko i antitumorno i blago antihipertenzivno delovanje. Koristi se kod oboljenja urogenitalnog trakta – upale, cistitis, nefritis, nefrolitijaza, pesak i kamen u bubrezima i besici, albomini u mokraci. Hipertrofija prostate. Insuficijencija jetre. Kod otoka razlicitog porekla, gihta, reumatizma, enterokolitisa. Gnojne rane, cirevi, upale koze, bubuljice, gnojne bubuljice, akne. Moze da koristi i kao korigens drugim biljkama loseg ukusa a kako steze moze da se koristi kod lecenja upornih dijareja i katara debelog creva (kolitisa).

Upotreba:

- Preporucuje se hladna ekstrakcija aktivnih materija iz biljke: 6 kafenih kasicica usitnjene biljke, potapaju se u 400 ml hladne vode da odstoji 8 casova, nakon cega se procedi. Ovo je dnevna doza i pije se polako u malim gutljaima.
- Topla ekstrakcija: dve supene kasike usitnjene biljke, prelivaju se sa 500ml kipuce vode i ostavljaju da odstoje 2 sata. Ova se kolicina pije u cetiri dnevne doze pre jela.
- Spolja se stavljaju obloge gde su najpodesnije komprese od gaze sa izgnjecenim svezim ili suvim liscem sa vodom ili mlekom.
- U narodnoj medicini se jos upotrebljava i pri lecenju zivotinja kod razvijenih dijareja.

nazad