Vilino sito - Carlina acaulis L.

nazad

Vilino sito_Carlina acaulis Vilino sito, kravljak, kraljevac, pupava trava, pupava, veliko sito, krmski koren, beli trn, seremetka

Carlina acaulis L. - Carlina acanthifolia

Porodica – Asteraceae - glavocike

Engleski – stemless carline thistle, dwarf carline thistle, silver thistle, Ruski - Колючник бесстебельный, Francuski - cardabelle, gardabelle,  Nemaćki – Silberdistel, Stengellose Eberwurz.

Ime roda je verovatno dobilo po Karlu velikom cija se vojska u sesnaestom veku lecila ovom biljkom
Vilino sito je visegodisnja biljka. Ruizom je debeo , mesnat duzine od 50 do 100 cm, prijatnog mirisa. Na preseku svez koren pusta mlecni sok. Stabljika kratka ili je nema. Listovi u rozeti. Sa gornje strane svetlozeleni, vunasto dlakavi, perasto deljeni na reznjeve sa bodljastim zupcima. Glavica najesce pojedinacna, tesno priljubljena uz zemlju u sredini listne rozete. Cvetovi su trubasti, najpre bledozuti a kasnije crvenkasti

Stanište: Raste na travnatim i zbunastim, toplim, susnim padinama po brdima, na kamenitim mestima, poljanama i peskovitim mestima srednje i juzne Evrope. Cesce u planinskim i visokoplaninskim predelima. Cveta od juna do septembra.

Lekoviti delovi biljke: Korenje koje se vadi u kasnu jesen ili u rano prolece. Posle ciscenja, suse u senci ili susari.

Sastav: Etericno ulje (preko 80% acetilenske komponente karlina-oksida), inulin, polisahariti, tanini.

Dejstvo i koriscenje: Deluje spazmoliticno, diureticno, dijaforeticno (podstie preznojavanje), Umirujuce, pospesuje varenje, smiruje stomacne probleme, antiupalno, antimikrobno, antifungalno,  stimulise izdvajanje sekreta u organizmu i podstice iskasljavanje, protiv parazita, deluje povoljno na bubrege i besiku, poboljsava stanje kod bolesti gastro-intestinalnog trakta propracenih bolovima i gorusicom. Smanjuje bolove kod hemoroida. Kod holecistopatije, bolest žučne bešike.

Unutrasnje se koristi kod otoka razlicitog porekla, tecnosti u stomahu (acit), narusenog varenja, paraliza (narocitito jezika), kod pojacanih kiselina u zelucu, kolitisa i gastritisa. Upale urinarnih puteva, upale bubrega, kao diuretik, kod vodene bolesti i parazita. Neredovne mensturuacije. Redje se koristi kod slabosti organizma, premora, nervne iscrpljenosti.

Spolja se koristi za kupke kod osipa, kod hemoroida, za komprese kod lisaja, rana, osipa i drugih koznih oboljenja. Koren nakisnut u sircu, koristi se za ispiranje kod lisa i krasti. Koren nakisnut u vinu pomaze kod bubuljica na licu.

Iz narodnog folklora: Prema narodnom verovanju, vilino sito stiti od zla i unosi Bozji Blagoslov u domu. Ona osim sto rasteruje zlo, stiti coveka koji ga je pretvorio u svoj talisman od zla i u buduce i unosi u njegovom domu blagodeti, izobilje i uspeh.
Vilino sito je biljka sunca i izgleda kao jedno malo sunce, izgrejalo preko travnatog cilima. Ona nema stablo, listovi cine rozetu, dugi do ovalni sa mnogo bodlji na njima.
To je jedan od izazova kod njenog branja. Onaj ko je dodirne mora da plati mnogobrojnim ubodima. No umesto da negoduje treba da to prihvati sa osmehom i da ponavlja odredjenu molitvu kojom se priziva dobro, blagodarnost i blagostanje. Nakon toga biljka se susi. Dobro je da se lakira ili pojaca zlatnom bojom da bi nosila vise bogatsva.
Dodaju se zatim tri lista raskovnika i glavica belog luka. Moze se dodati jos biljaka ali obavezno neparan broj – tri, sedam ili devet. Svaka od njih se namenjuje posebno. Tako napravljen talisman se ostavlja na vidno mesto u domu, da stiti od svih crnih misli, kao i od lopova, zlih sila, bolesti i drugih necastivih sila.
Po narodnom verovanju cvet Vilinog sita nabada zlo na svoje bodlje. Istovremeo privlaci Bozju blagodarnost, unosi u dom zdravlje, razumevanje, bogatstvo i srecu.
Ova biljka ne gubi magiske moci i sto duze je prisutna u domu, toliko ga jace stiti. Postavlja se u domu ili kancelariji tako da bilo ko kad udje u prostoriju, pogled mu odmah pada na talisman.

Upotreba:

Upotreba: Jedna supena kasika usitnjenog korena se kuva 10 min u 400 ml vode. Pije se 3 puta dnevno po jedna kafena solja pre jela.
Alkoholna tinktura 15-20 kapi 2-3 puta dnevno.

Prema iskustvima pojedinih fitoterapeuta koristi se za izbacivanje metastaziralih celija iz krvi i organizma putem urina, znoja i drugih izlucevina.

nazad