Rusa - Chelidonium majus L.

nazad


rusa_Chelidonium_majus Rusa, rosopas, lisaivac, lastina trava, lisajnica, lisavica, zmijino mleko, lastavicina suza.

Chelidonium majus L.

Familia - Papaveraceae, makovi

Engleski – Cеlandine, Greater, Ruski - Чистотель большой, Francuski - Eclaire, herbe aux verrues,  Nemaćki - Shollkraut, Warzenkraut

Ime roda potice od grcke reci chelidon - lasta, zbog toga sto se pojavljuje sa dolaskom lasti i u isto vreme odlazi. Bila je veoma cenjena medju alhemicarima nekada (coeli donum - dar neba).
Ima okruglu, uspravnu ili poleglu stabljiku prekrivenu dlakama 30-50 (100) cm visoka u gornjem delu razgranata. Donji listovi su sa lisnom drskom a gornji sedeci, neparno perasto deljeni, nejednako nazubljeni. Cetiri krunicnih listica je zute boje. Iz cele biljke na prelomi curi zutonarandzasti sok.
Plod je cilindricna, jednognezda visesemena mahuna koja se otvara od osnove prema vrhu na dve polovine. Seme je maslinastozeleno do crno  sa mrezastom povrsinom. Cveta od aprila do jula.

Staniste: Raste u umerenom pojasu evroazije, oko naseljenih mesta, u sibljacima, pored ograda zidova i rusevina. Do 1500 m nadmorske visine. Srece se u celoj Evropi.

Lekoviti delovi biljke: Najcesce se koristi nadzemni deo biljke, redje koren.

Sastav: Herba sadrzi do 2% izohinolinskih alkaloida (helidonin, heleritrin, berberin, sangvinarin, protopin…), flavonoidi, saponini, organske kiseline.
Koren sadrzi do 4% istih alkaloida. Narandzasta boja soka potice od berberina.

Dejstvo i koriscenje: Stimulise lucenje i izdvajanje sokova zuci iz jetre, deluje spazmoliticki (otklanja spazam na glatkim zidovima muskulature, ima analgetsko i protivupalno delovanje. Upotrebljava se protiv zutice i kamena u zuci. Kod gastritisa kolitisa i dr. Zbog diureticnog efekta upotrebljava se kod bubreznih bolesti. Kod loseg varenja i visokog arteriskog pritiska. Kao sedativ
Od alkaloida helodonin kao hlorovodonicna so se koristi protiv bolova kod dece u pojedinim zemljama umesto opijata. Takodje nalazi primenu kao mocni spazmolitik a i kod jakih bolova u digestivnom traktu.
Srcana insuficijencija (redukovan rad srca), angina pektoris, tahikardija (ubrzan rad srca), tumori, arteritis (upala arterija),neuroza, veliki kasalj. Zajedno sa koprivom i pupoljcima cveta zove, koristi se u lecenju leukemije.
Svezi sok nadzemnog dela biljke se upotrebljava spolja za tretiranje bradavica, zuljeva, ekcema, psorijaze i pigmentacije na kozi, kurje oko, tuberkoloze koze kao i za zarastanje teskozarastajucih rana. Kod Trichomonas vaginalis-a. Sok se koristi kod malignih oboljenja koze (rak), tezeg oblika herpesa
U narodnoj medicini se zbog svog diureticnog svojstva koristi za lecenje ascita (nakupljanje tecnos u peritonealnoj supljini. Zdravstveno stanje je također poznato kao hidroperitoneum. Iako najcesće nastaje zbog ciroze i teske bolesti jetre, njegova prisutnost moze znaciti druge znacajne zdravstvene probleme.)

Nezeljeni efekti: Alkaloide Ruse karakterise toksicno dejstvo sto nalaze povecanu opreznost kod njenog koriscenja. Bilo je slucajeva intoksikacije kod neuke i nekontrolisane upotrebe biljke. Unutrasnja upotreba sveze biljke moze da izazove stomacne tegobe.
Ne preporucuje se upotreba u trudnoci i kod dece ispod 12 god.
Ne uzima se kod hepaitisa ili narusene funkcije jetre.
Posle tri sedmice uzimanja pravi se pauza jedna sedmica.

Upotreba:

Jedna supena kasika herbe se preliva sa 400ml kipuce vode i ostavlja se da odstoji 1 sat zatim se procedi. Uzima se po 100ml 3-4 puta dnevno


nazad