Pirevina - Agropyrum repens L.

nazad

Pirevina - Agropyrum repens LPirevina, pirovina, pirika, obicna pirika

Agropyrum repens L. Sinonimi:  Elymus repens, Elytrigia repens

Porodica – Poaceae

Engleski – Conch-grass, Ruski - Пирей ползучий, Francuski - Chiendent,  Nemacki – Kriechende Quecke.

Pirevina je visegodisnja biljka iz porodice trava, sa dugim puzecim korenjem, rizomima koji se pruzaju u vise spratova i veoma su otporni na smrzavanje i susu. Duzina rizoma moze da bude i 5000 km po hektaru. Po metru kvadratnom se moze naci i 25.000 pupoljaka i rizoma sa tezinom i do 3 kg.
Na uspravnim stabljikama, nalaze se listovi i stabljike. Listovi su goli i i na licu hrapavi a lisni rukavci mogi biti ili dlakavi ili goli. Cvetovi pirevine su 4 -7, sakupljeni u malobrojnim klasovima, formirajuci produzen resasti klas. Plod pirevine je zrno. Cveta juna i jula.


Staniste: : Raste na travnatim terenima, na livadama, na otkrivenim i neobradjenim povrsinama, cesto na vlaznim terenima. Rasprostranjen je do 1500m nadmorske visine. Srece se u celoj Evropi.

Lekoviti delovi biljke: Sakuplja se podzemni deo biljke (Rhizoma Graminis) prilikom prolecnog i jesenjeg oranja njiva, cisti se od zemlje i lisnatog dela, pere se i susi. Ima sladkast ukus.

Sastav: : Ima oko 10% sluznih materija, polisaharid tricatin koji kod hidrolize izdvaja d-fruktozu, inozit i malo saponina.

Dejstvo i koriscenje: Deluje kao ekspektorant, ima protivupalno i diureticno dejstvo. Pirevina sadrzi odredjenu kolicinu etericnih ulja, a takodje i saponine, koji su osnova za ekspektorasntsko delovanje i rastvaranje gustih bronhijalnih sekreta. Protivupalno svojstvo pirevine se takodje povezuje sa etericnim uljima (0,05%) koji u osnovi imaju ugljovodonicni agropiren. Ovo etericno ulje se izlucuje preko pluca i deluje kako kao ekspektorant tako i kao laki antiseptik. Prisustvom inulina se moze objasniti diureticno dejstvo pirevine.

U narodnoj se medicini koristi antiupalno svojstvo pirevine sto se preporucuje za lecenje reume, upalnih procesa, urogenitalnog trakta (cistitis, cistopielitis). Predlaze se takodje za lecenje nekih metabolickih poremecaja kao sto je giht – povecava lucenje mokracne kiseline iz organizma. Kao diureticno sredstvo pirevina se preporucuje za lecenje ascita kod ciroze jetre.

Upotreba:

Dve kafene kasike usitnjenog korena pirevine se stavljaju u 200ml vode u trajanju od 12 casova (hladna ekstrakcija – najbolje kada se nakisne uvece da prestoji preko noci za sutradan), nakon toga se procedi a ostatak droge se ponovo prelije casom kipuce vode. Nakon 10 min. prvi i drugi rastvor se pomesaju. to je doza za jedan dan.

nazad