nazad

Petrovac - Agrimonia eupatoria L


Petrovac, ranjenik, kraljevska trava, ovciji cicak, kostolom, trava od poseke

Porodica: Rosaceae

Agrimonia eupatoria L.

Engleski — Agrimony, Ruski — Репейничек аптечный, Francuski — Aigremoine, Nemacki — Gemeiner Odermennig.

Ime roda potice od grcke reci agros sto znaci polje i reci meno sto znaci mesto.Uspeva na pasnjacima, poljima, vecim sumskim proplancima. Ima uspravnu, nerazgranatu stabljiku, mestimicno obrala dlacicama. Prizemni listovi formiraju rozetu a ostali su naizmenicni, perasti, sa 2-6 pari elipsastih ili romboidnih grubo nazubljenih listica, dugih 2-5cm. Cvetovi imaju pet krunicnh listca zute boje i formiraju guste klasaste cvetove krunicnh listca zute boje i formiraju guste klasaste cvetove.

Stanište: Rasprostranjen je na podrucju Mediterana, juzne i srednje Evrope, Kavkaza i male Azije. Raste na susnim livadama kserofinlim (fizioloski nepovoljnim i suvim stanistima) po kamenjarima i pored puteva.

Lekoviti delovi biljke: Sakupljaju se nadzemni delovi biljke, pre ili u toku cvetanja, odsecene na oko 25 cm od osnove (Herba Agrimoniae). Listovi se odmah kod branja mogu skidati sa debljih stabljika. Mogu se skidati listovi sa neodsecenih, prizemnih delova biljke.
Treba voditi racuna da se prilikom branja ne pomesa sa drugim vidom iz istog roda – Agriumonia odorata Mill. kod koje listovi sa donje strane nisu sivovlaknasti vec zeleni sa kratkim dlacicama.

 Nacin susenja: Nakon ciscenja od debljih stabljika i suvih precvetalih delova i drugih primesa droga se suci u provetrenim prostorijama ili susilici na temperaturi od 40oC. Od 4 kg sveze biljke dobija se jedan kilogram suve.

Sastav: Sadrzi oko 5% tanina, polisaharide, triterpene, flanovoide, etericno ulje, gorke sastojke, vitamin C, K, nikotin amod, tiamin.

Dejstvo i koriscenje: Preporucuje se primena kod bolesti digestivnog trakta, pojave dijareje. Bogato prisustvo tanina joj daje znacajan antidiureticni efekat. Kod lokalne primene infuzije pokazuje antiupalno i adstrigeno dejstvo – kod krvavljenja desni, kod angine i upale sluzokopze usne duplje, kod ginekoliskih problema za ispiranje vagine.

U narodnoj medicini upotrebljava se i kod bolesti jetre, redje kod oboljenja bubrega i besike.

Znacajna sadrzina galotanina cini je efektivnim protivotrovom kod intoksikacije alkaloidima.

Upotreba:

Tri do cetiri supene kasike usitnjene biljke, zalivaju se sa 500 ml kipuce vode. Nakon hladjenja, tecnost se procedi i ispija se za 1 – 2 dana. Kod dijareje ovako dobijena infuzija ispija se za jedan dan. Preporucuje se uzimanje pola sata pre obroka.

Za lecenje dijareje kod odojcadi i male dece infuzija se moze uzeti i preko majke s tim sto doza treba da bude kao za odojce.

Ispiranje infuzijom se koristi za ciscenje rana, cireva, ekcema, varikoza i slabije infuzije za ispiranje ociju kod konjuktivitisa.

Tinktura: 1-4 ml. tri puta dnevno. Tinkture od petrovca su jace od infuzija i upotrebljavaju se kod ozbiljnijih stanja kao sto su pojave upornog slajma i sluzi, kod cistitisa, infekcije urinarnog trakta, bronhitisa i tobilnog menstrualnog krvarenja.

Obloge (zagrejana smesa droge) od listova se upotrebljavaju kod migrene.

Komprese natopljene infuzijom koriste se za cireve.

Vaginalno ispiranje se koristi za lecenje Trichomonas vaginalisa.

Gargorenje sa uvarkom se praktikuje kod upale grla i nosne sluzi.

Nuspojave i kontraindikacije:

Konzumiran oralno kao i primenjen lokalno, petrovac moze kozu da ucini nezasticenom od sunceve svetlosti ili vestacke svetlosti u solarijumima. Ako ste konzumirali ili namazali petrovac, treba da kloristite sredstva za zastitu od sunca. Kako petrovac pripada porodici ruza, lica alergicna na ruze ili biljke iz te familije, mogu takodje biti alergicne i na petrovac.

Ako se petrovac uzima sa biljkama koje snizavaju krvni pritisak, rizik da se previse obori pritisak moze da se uveca. Biljke i preparati koji mogu da uticu na snizenje krvnog pritiska su: zimzelen, hajducka trava, bela imela, djumbir, beli oman, koenzim Q10.
Velike doze  mogu da prouzrokuju dijareju, iritaciju digestivnog trakta, povracanje, Ako se upotrebljava u velikim dozama ili u dugom vremenskom periodu moze da dovede do hipoglikemije (jako nizak nivo secera u krvi) ili hipotonija (prenisak krvni pritisak).

Interakcije sa lekovima:

moze de da uveca efektivnost insulina i oralnih lekova, upotrebljenih za lecenje diabetesa.

Kada se upotrebljava sa antitrombocitima ili antikoagulantma, efekat lekova moze da se poveca tako da mozee dvesti do nekontrolisanih krvavljenja.

Oralni unos petrovaca moze povecati dejstvo lekova kojima se smanjuje krvni pritisaak. Neki takvi lekovi su: ACE inhibitori (kaptopril, enalapril, lizinopril i Monopril), beta-blokatori, poput atenolol, metoprolol i propranolol; Blokatore kalcijevih kanala kao što su nifedipin, verapamil i Norvask; Diuretici kao Dyazide, furosemid ili hidroklortiazid.

nazad