Otodovka - Gentiana Cruciata L.

nazad


Otodovka,Gentiana CruciataOtodovka, prostrel, siristara, siristarka, mala lincura, mali srcanik, vladislavka

Gentiana Cruciata L.

Otodovka je visegodisnja, visine do 60 cm. Listovi su unakrsno rasporedjeni, lancelasti sa uporednom nervaturom. Cvetovi su sitni, trubasti, sa cetvorodelnom a redje petodelnom sraslom casicom, cetvorolistnom krunicom i 5 prasnika.
Korenov sistem je dobro razvijen, vretenast sa mnostvom sitnog korenja.

Staniste: uspeva na livadama, predelima obraslom zbunjem, obodima suma i sumskim proplancima

U lekovite svrhe se upotrebljavaju kako korenje tako i cela biljka, bere se u vreme cvetanja. Biljka je jako gorkog ukusa.

Dejstvo: deluje antispazmaticno, pojacava lucenje zeludacnih zlezdi i zuci, povecava apetit. Poboljsava rad srcanog misica, povecava broj crvenih i belih krvnih zrnaca a deluje i protiv glista.

Upotreba:

Upotrebljava se: kod loseg varenja, crevnih i stomacnih kolika, gasova i atonije creva, kod anemije, zutice, protiv glisti. U narodnoj medicini se jos upotrebljava kod peska u bubrezima i besici, kod tuberkoloze, za poboljsanje rada srca, vrtoglavica, Iskasljavanja krvi, umora i malaksalosti, oskudnih i bolnih menstruacija, hemoroida, gihta kao i kod kancerogenih oboljenja.

Spoljna upotreba: Tinktura u jakoj domacoj rakiji se upotrebljava za mazanje nagnjecenja i gnojnih rana. Kao obloge kod cireva i rana, opekotina. Za grgaranje kod upale grla i isplaknjavanje usta kod upala desni.

Nacin upotrebe: Otodovka se ne kuva vec se u litar vode stave tri supene kasike usitnjene biljke da odstoji 3-6 casova. Najbolje nakisnuti uvece da prenoci, ujutru proceediti i piti u toku dana u vise jednakih delova.

nazad