Matocina - Melissa officinalis L.

nazad


Matocina_MelissaOfficinalisMatocina, maticnjak, pcelinja trava, pcelinjak, limun trava

Melissa officinalis L

Familia - Lamiaceae (Labiatae), usnatica

Engleski – Common balm, Ruski - Мелиса лекарственная, Francuski - Melisse, citronelle, Nemacki - Zitronen Melisse

Visegodisnja biljka sa karakteristicnim mirisom limuna, sa kratkim, razvijenim korenovim sistemom. Stablo uspravno, razgranato, cetvrtastog preseka. Listovi jajasti do gotovo rombicni, duz oboda grubo testerasto nazubljeni. Cvetova 6 -10 slozenih u dihazije u pazuhu listova. Krunica plavicastobela ili zuckastobela. Plod je suv, raspada se na cetiri dela.
Cveta od juna do septembra.

Staniste: Raste u senovitom siprazju, retkim sumama, travnatim i kamenitim povrsinama, ponekad pored sela, uzgaja se i naturalizovana je i u zapadnoj i srednjoj Evropi.

Lekoviti delovi biljke: Listovi i vrhovi stabala (Негbа i Folia Melissae).

Sastav: Do 0,3% etericnog ulja (citral do 60%, citronelal, geraniol), tanini, gorki sastojci, fenolne kiseline, flanovoidi, triterpeni.

Dejstvo i koriscenje: Ispoljava sedativno, hipotenzivno, spazmoliticko, karminativno i antibakterisko delovanje a pokazuje i antiviralno dejstvo na herpes virus.
U narodnoj medicine koristi se kod lecenja vise oboljenja i stanja organizma kao sto je neuroza, melanholija, aritmije i lupanje srca na nervnoj bazi, menopauza, dismenoreja, kod bronhijalne astme i povracanja u trudnoci. Primenjivana je kod migrenoznih bolova, kod neuroticnih stanja sa vrtoglavicama. Koristi se takodje za iskasljavanje, kod bolova i osecaja tezine i nadimanja stomaha, loseg zadaha i zubobolje.

Upotreba:

Dve supine kasike usitnjene droge, prelivaju se sa 400 ml kipuce vode i nakon hladjenja procediti. Doza je za 1 dan. Infuzija od svjezeg lisce se koristi za lecenje depresije, nervne iscrpljenosti, probavnih smetnji, mucnine i rane faze prehlade ili gripe.

Spolja se koristi kao obloga od svezih listova kod cireva, kontuzija, otoka. Za spoljnu upotrebu dve supine kasike droge se zalivaju sa 200 ml kipuce vode.

Tinkture su najbolje od svezeg lisca. Koriste se u istim slucajevima kao i infuzije ali u malim dozama i obicno su efikasnije.

Komprese natopljene infuzijom koriste se za tretiranje bolnih otoka i krvnih podliva.

Melemi se koriste kod rana, ujeda insekata ili za rasterivanje insekata.

Etericno ulje moze da se koristi za hepes zoster (5 kapi na jednu malu kasicicu ulja i lako masirati)

Exstrakciono ulje se koristi toplo do vruce, nezno se masira kod tretiranja depresija, kod napetosti, astme i bronhitisa.

Sok moze da se koristi kod posekotina i ogrebotina

Melemi mogu se koristit kod osipa, narocito na licu i oko usta kao i za herpes.

nazad