Kicica - Centaurium erythraea

nazad


Kicica - Centaurium erythraeaKicica, crveni kantarion, ger, gorcica, gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago

Centaurium erythraea (Centaurium umbellatum Gilib.)

Porodica – Gentianaceae - lincure

Engleski — Common centaury, Ruski — Золототнсячник зонтичньш, Francuski — Petite centauree, Nemacki — Tausendgiildenkraut

Kicica je jednogodisnja ili dvogodisnja biljka. Stablo je uspravno, rebrasto, visine 15 – 30(40)cm, golo, na vrhu razgranato, listovi objajasti, naspramni, na stablu elipoticni, sedeci, celog oboda, Cvetovi u racvastoj stitolikoj cvasti. Casica cevasta sa pet reznjeva. Krunica levkasta sa pet elipticnih reznjeva, ruzicastocrvene boje. Plod je uzana caura. Razdvaja se po 2 sava. Cveta Juli – avgust.

Staniste: Raste po vlaznim livadama, travnatim i kamenitim predelima, retkim sumama, pored puteva, ima je redje u njivama i pored useva. Ima je u brdskim i planinskim pojasevima evrope bez krajnjeg severa, do 1600 m nadmorske visine.

Lekoviti delovi biljke: Nadzemni delovi biljke u cvetu (Herba Centaurii)

Sastav: : Nadzemni deo kicice sadrzi gorke glikozide eritaurin, genciopikrin, i aglikon. Ustanovljena su takodje druga gorka sredstva: svertiomarin, gencioflavin, flanovoviat glikozid centaure, nesta etericcnog ulja, 0,1% oleonolove kiseline, nikotinske kiseline, nikotinamid.

Dejstvo i koriscenje: gorko sreedstvo Amarum Purum, koristii se za poboljsanje apetita, u terapiji anoreksije, hronicne dispepsije i ahilije. U preparatima za zuc i jetru. Kao tonik, za lecenje anemija kao i antipiretik.

Upotreba:


Moze se uzimati i kao uvarak od jedne cajne kasicice biljke na 200 ml vrele vode za 10 min koji se ispija na tri puta pre jela.

Spolja: Isti uvarak se moze upotrebljavati i spolja za obloge sa kompresama kod tesko zarastivih rana i kod opadanja kose. Moze se spolja koristiti i biljka u ulju.

nazad