Crveni zdravac - Geranium robertianum L.

nazad


Crveni zdravac - Geranium robertianum L.Crveni zdravac, Ziva trava, pastirska iglica, iglica, krvnica

Geranium robertianum L.

Porodica – Geraniceae

Engleski – Herb Robert, Ruski - Герань Роберта, Francuski - Herb al l'esquinancia, Nemaćki – Ruprechtskraut, Stinkender Stoijphschnabel.

Jednogodisnja biljka neprijatnog mirisa. Stablo je pravo ili ustajuce, razgranato, prekriveno dugim dlacicama, crveno ljubicaste boje. Donji listovi deljeni na pet dubokih zupcastih reznjeva. Gornji listovi sitni i najcesce trodelni. Liska sa obe strane prekrivena dlakama. Cvetovi su na cvetnim drskama, petoclani. Krunicni listici, 12-15mm, crvenkasti, dva puta duzi od casice.

Stanište: Raste na travnatim terenima, po kamenjaru, zbunastim i sumovitim predelima, najcesce na vlaznim mestima do 2000m nadmorske visine. Rasprostranjena je u u celoj evropi bez krajnjeg severa, centralnoj Aziji i Sibiru. Sinantropno u istocnom delu severne Amerike.

Lekoviti delovi biljke: U fitoterapiji se koriste listovi, cvetovi o korenje..

Sastav: : Listovi – etericno ulje do 0,1% sa oko 50% sekviterpenovog ketona (germakron), flavonoidi, tanini i fenolne kiseline. Korenje – kao kod listova ali bez etericnog ulja.

Dejstvo i koriscenje: Ustanovljeno je hipotenzivno i kardiotonicno dejstvo zdravca. U narodnoj medicini se upotrebljava kod dijareja, za sveze rane, ujeda otrovnih zmija, otoka, fistula, hemoroida, unutrasnje rane i povrede, zubobolje i drugih bolesti usta, bolesti ociju, zutice, vodene bolesti, oboljenje besike, za izbacivanje kamenca iz bubrega i mokracne besike, za izbacivanje nagomilane sluzi. Za jacanje reproduktivnog sistema kod oba pola.

Upotreba: dve kasike usitnjene biljke (ili jednu kasiku korena) preliti sa 250g kipuce vode, odmah poklopiti i nakon 5 minuta (koren 15 min.) procediti. Piti dva puta dnevno po solju caja.

Kupka: Suva ili sveza herba se kuva i koristi kao kupka. Jako je delotvorna kod hemoroida.

Obloge: Sveza ili suva herba zive trave, kuva se 10minuta u jabukovom sircetu. Ovaj se uvarak primenjuje kod svih groznica sa visokom temperaturom te se na taj nacin brzo postize snizenje temperature. Stavlja se se na tabane. Istucana, sveza biljka se stavlja deci oko vrata protiv bolova prilikom rasta zuba i kod zubobolje. Isti se oblozi stavljaju kod koznih oboljenja i upale besike a lekovito dejstvo se postize kuvanjem i primenom kupki.

Zdravac

Geranium macrorrhizum L.

Engleski - Logrooted crane's bill, Ruski - Герань крупнокорневищная, Nemacki - Felsenstorchschnabel, Francuski - Geranium, Bec-de-Grue

Porodica – Geraniceae

Visegodisnja biljka sa dugim, ustajacim, horizontalnoplitkim podzemnim ili nadzemnim korenjem sa kestenjastim ljuspicama. Stabla uspravna sa dlacicama. Lisce pri osnovi na dugim drskama, dlanovidi, nazubljeni i sastoji se od 5 -7 delova. Lisce na stablu nasuprotno, na kratkim drskama do usadjeni sa dlacicama. Po nekoliko cveta na dugoj drsci na vrhovima grana. 5 casicnih listica slobodni. 5 vencastih listica, slobodni, obrnuto jajasti, ljubicasto crveni, redje beli. Prasnici na dugoj drsci, strce izvan cveta. Plod se raspada na 5 jednosemenih delova sa produzetcima. Cveta od aprila do jula.

Raste u sumama na vlaznim i zasencenim mestima od 300 do 1500m nadmorske visine. Srece se u juznoj i jugoistocnoj Evropi.

Zdravac – crvena iglica

Geranium sanguineum L.

Porodica – Geraniceae

Ruski - Герань кровнокрасная, Francuski - Geranium sangiun, Nemacki - Blut-Storchschnabel, Engleski - Bloody Cranesbill

Visegodisnja biljka sa horizontalnim uzlaznim korenjem. Stablo lezece, uzlazno ili pravo, razgranato u osnovi crvenkasto. U osnovi listovi na dugoj drsci, rano se suse. Zglobovi okrugli. Cvetovi pojedinacni na dugoj zglobnoj drsci. 5 venacnih listica slobodni, obrnuto jajsti, krvavo crveni. Plod swe raspada na pet jednakih delova sa nakrivljenim produzetcima. Cveta od maja do avgusta.

Raste na sumskim proplancima, zbunastim predelima i travnatim mestima.

Rasprostranjen u celoj Evropi do 1700m nadmorske visine.

nazad