Beli Pelin - Artemisia Absinthium L.


nazad

Beli Pelin,

Porodica: Asteraceae (Compositae) - slozenocvetnice.

Artemisia absinthium L.

Engleski - Wormwood, Ruski — Полынь горькая, Francuski — Absinthe, Nemacki — Wermut

Pelin je visegodisnja biljka ili polugrm sa ocvrslim osnovama stabla, sa karakteristicnim jakim mirisom i jakim gorkim ukusom. Stabla su prava, do 1,5 m visine, razgranata. Donji listovi na drsci, trojno perasti, gorji listovi su na kratkim drskama ili nasadjeni, 1-2 puta perasto izrezani, meko, gusto vlaknasti, srebrnastosivi. Visecvetne kosarice sa cvetovima, sitne, precnika 3-4 mm, mnogobrojne, sakupljene u povijenim metlicama u pazuhama gornjih listova stabla, formirajuci slozenu povijenu metlicu. Ovojni listici sivo vlaknasti. Cvetovi trubasti, zlatno zuti. Cveta od jula do oktobra.

Staniste:: Pelin raste u suvim oblastima gotovo cele Evrope, na travnatim, kamenitim i neobradjenim terenima, Sadi se u bastama. Uspeva na visinama do 1600 m nadmorske visine.

Lekoviti delovi biljke: Nadzemni deo u vreme cvetanja (Herba Absinthii).

Sastav: Eterino ulje (0,5 – 2%) (sadrzi felandren, hamazulen, tujon, cineol, sekviterpene), gorke sekviterpenove laktone (absintinnnn, anabsintin, prohamazolen i dr.). Lisce sadrzi flavonoid artemizin.

Dejstvo i koriscenje: : kao aromaticno gorko sredstvo, za apetit i stimulaciju varenja. Holagog, holeretik, karminativ.

Gorki sastojci iritiraju zavrsetke nerava za ukus u usnoj duplji i refleksno pojacavaju sekrecionu funkciju gastrointestinalnog trakta. Pojacava se lucenje zeludacnih sokova i sekrecije zuci i pankreasa. Pojacava se i refleksivna faza zeludacne sekrecije. Kod vecih doza droga belog pelina najpre pobudjuju, a zatim potiskuju centralni nervni sistem. Ima i spazmoliticko dejstvo.

Pelin ima tonizirajuce, apetitostimulativno dejstvo, stimulator varenja, protivparazitno i diureticno dejstvo. Zbog toga se upotrebljava kod zeludacno-crevne atonije, gastritisa, nedostatka apetita, kod anemije, askaridoze. Koristi se kao holereticno sredstvo (povecava izlucivanje zucnih kiselina koje nastaju od holesterola, i tako pospesuje izbacivanje holesterola iz organizma), kod meteorizma (Nadutost trbuha), loseg zadaha kao i kod lecenja upala gornjih disajnih puteva. Kod melema i masti kao revulzivno sredstvo (za bolove). Etericno ulje je konvulzivni otrov zbog cega je njegovo koriscenje ograniceno.Upotreba:

Jedna kafena kasika se ekstrahuje u 200 ml vode 2 sata. Pije se po 100ml pre rucka i vecere. Moze da se priprema i infuzija sa kipucom vodom.

nazad